Yıl 1992, lise 2. sınıftayım. Balıkesir'in en iyi fizik öğretmeni dershanenin koridorunda beni yakalayınca, "Hakan nereyi istiyorsun?" diye soruyor. Ben gayet net bir şekilde "Boğaziçi İşletme" diyorum. Biraz duruyor. Kısa bir sessizlikten sonra "Sen Marmara İşletme'yi de düşün" diyor.

Sinirim tepeme çıkıyor, saygımdan taviz vermeden, "Öğretmenim" diyorum. "Nasıl ki Tarık bin Ziyad; Kuzey Afrika'dan İspanya'yı fethetmeye çıkarken, askerler geri dönmeyi düşünmesin diye bütün gemileri yakmış, ben de bütün gemileri yaktım. Hedef tek olsun ki şaşmasın. Boğaziçi olmazsa Marmara olur, Marmara olmazsa başka bir yer olur dersem hedef şaşar. Göreceksiniz ben Boğaziçi'ni kazanacağım" diyorum. Öğretmenim cevabım karşısında çok şaşırıyor. Bir sene sonra Boğaziçi İşletme'yi Türkiye 36.sı olarak kazanıyorum. Hem de 110 kişilik okulu 11. bitirmişken, lise 1'de matematiği karneme zar zor 6,5'tan 7 getirebilmişken.

Dün aklıma harika bir fikir geldi. Bir arkadaşıma anlatıp "Ben bu fikri deneyeceğim" dediğimde o da beni uyardı. "Hakan, eğer deneyeceğim diye başlarsan işin içine başka bir enerji girer, yapacağım diye başlarsan başka. Karar ver, ne istiyorsun?" dedi. İşte bunu duyduğumda yukarıda anlattığım; istek ve inancı olan, yaparım diyen Hakan'ı hatırladım. Denemeyi değil, yapmayı bilen Hakan'ı...

Aykut Oğut, Evren'den Torpilim Var kitabında şöyle bir örnek veriyor: "Masanın üzerine bir kalem koyun. 3'e kadar sayın ve kalemi elinize almayı deneyin". Ardından da elinde kalem olan okuyucuyu "Kalemi elinize alın demedim, almayı deneyin dedim" diye uyarıyor. "Kalemi ya eline alırsın ya da almazsın, denemek ne demek?" diye sinirlenen okuyucuya, "Haklısınız, denemek diye bir şey yoktur. Bir şeyi ya yaparsınız ya da yapmazsınız" cevabını veriyor.

Bugün bir uzmana, aklıma gelen fikri anlattım. "Sizin bu konuda büyük bir deneyiminiz var, sizce bu fikir tutar mı?" diye sordum, bana cevabı şöyle oldu: "Bu sana bağlı..."

Bugün, Tarık bin Ziyad'ın imzası, gemileri yaktığı Cebelitarık Boğazı'nın adında gizli. Başardığı için...

Yorumlar  

#1
Bence denemekle yapmak arasında ki farkı sizin okul anınız çok net anlatmış.Ben de hadefime net bir tavır koymam gerektiğini anlamış oldum.
Kayhan Kabak 12 Kasım 2010
#2
Gerçek hedefi belirlerken ölçüp,biçmek,tartıp değerlendirmel, fikir almak önemlidir. Ancak "yapacağım" dediğimiz hedefe konsantre olduktan sonra sağır kurbağa olabilmek çok daha önemlidir.
Sizi tebrik ediyorum Hakan Bey,
şampiyon sizsiniz 10 üzerinden 10, 10, 10 :-)
Ceyda 13 Kasım 2010
#3
DENEMEK OLURSA OLUR DUR.YAPMAK OLMAZSA OLMAZDIR.
Felsefeni beğeniyorum.Başarılar
Nuri Iştın. 13 Kasım 2010
#4
Süper, İstemek ve İnanmak muhteşem ikili , yanıt açık içimizde netleşmek isterler.Harikasınız Hakan Bey, Teşekkürler size.
meral horasanlı 13 Kasım 2010
#5
son zamanlarda hep denedim derdim.aslında hedefimi açık seçik belirleseydim (şu anki işimle ilgili),-yaptım- derdim.hakikaket son birkaç aydır aklım sis bulutu içerisindeydi.bu yazı ile farkındalığımı yeniden ortaya çıkarmış oldum.şimdi hedef daha net oldu,geriye adım atıp icraata geçmek kaldı.sonrada -yaptım-demiş oluyorum..yürekten teşekkürler
hüsniye ceviz,30,izmir 13 Kasım 2010
#6
bunu yapıcam...:-))
Dilara ÜÇÜNCÜOĞLU 14 Kasım 2010
#7
Denemek..
Yapmak..
İstediğim benden bazı şeyler istendiği zaman genelde yapmaya çalışırım şeklinde yanıtlarım,denerim diye değil,bu da bir nevi denerimin kibarcası sanırım.Kendi isteklerime ulaşmak içinse hep yaptım,denemedim..Sanırım biraz bencilim:-)
Dilara 14 Kasım 2010
#8
Bir şeyi ya yaparsınız ya da yapamazsınız denemek diye bir şey yok,ne kadar doğru bir cümle.Günlük yaşamda çok kullanıyoruz bu sözü ... deneyeceğim.Her söz farklı birer enerji oysa kullandığımız sözcüklere göre yol alıyoruz.
ebru 23 Kasım 2010
#9
DİSİPLİN Lİ Bİ ŞEKİLDE HERGÜN YENİ UYGULAMA İLE HEDEFİNE KARARLİ Bİ ŞEKİLDE ULAŞAN OLABİLİRSİN
timucin acun 28 Ağustos 2012

Yorum yazmak için lütfen üye girişi yapın.

Okuduğunuz yazıyı beğendiyseniz, uygulamaları da içeren üyelere özel yazıları okuyabilmek ve sitedeki güncellemelerden haberdar olmak için üye olabilirsiniz.