Geçtiğimiz hafta Türkiye'de yaşayan yabancı koç arkadaşım Giuseppe Totino ile konuşurken, Doğu kültürlerinin ve Türklerin kendilerini kutlamaktan kaçındığını fark ettik. Bana sorduğu şey şuydu: Bugün başardığın ve kendini kutlayabileceğin en küçük şey nedir?

Bir an durup düşününce, çok verimsiz geçirdiğimi sandığım bir günün içinde kendimi kutlamaya değer o kadar çok şey buldum ki... Bir anda ruh halim değişti. Kendi kendime bugün ne kadar güzel işler başarmışım diye düşündüm.

Yabancıların gratitude journal yani şükran günlüğü dedikleri bir şey var. Başlarından geçen ve şükran duyabilecekleri en küçük şeyleri bile yazdıkları bir günlük bu. "Bugün yolda yürürken ayağım takıldı, düşmedim"den tutun da, "Bugün birisinden harika bir iltifat aldım"a varıncaya kadar her şeyi içerebilir bu günlük.

Hayata böyle bakmaya başladığımızda, şükran duyabileceğimiz ve kendimizi kutlayabileceğimiz o kadar çok şey var ki. Bugün, ne zamandır cesaretinizi toplayıp da yapamadığınız bir işi başardıysanız, bunu bir pastanın üzerine birkaç mum koyarak kutlamaya, coşkunuzu yakınlarınızla paylaşmaya ne dersiniz? :-) Ya da pastayı boş verin, siz nasıl kutlamak istersiniz?

Yorumlar  

#1
Gerçekten çok güzel.Hergün,bugün yapacağım deyip ama asla başlayamadığımız, oysa yaşamımızın olmassa olmazlarından olması gereken öyle çok şey var ki .Küçücük şeylerle kendimizi mutlu edebileceğimiz.Birilerinin bizler için bizler adına rüzgar estirmesini ve o rüzgarın önüne bizi katmasını bekliyoruz.OYSA......................
BEN BİR SU DAMLASIYIM OKYANUSTA MİNİCİK
AMA OKYANUSU DALGALANDIRABİLECEK KADAR KOCAMAN


ÇALIŞMALARINIZIN DEVAMI DİLEĞİYLE
Nazan Can 27 Nisan 2009
#2
çok güzel elinize sağlık...yaşamımızda yaparken önemsemediğimiz ama aslında çok önemli o kadar şey var ki gerçekten...hep yapamadıklarımıza odaklanmak yerine, kendimizi başardıklarımız için kutlamalıyız.ben kutluyorum ve yaşamı çok seviyorum :-)
cemile 1 Mayıs 2009
#3
ben kendimi sözlerimle tebrik ediyorum yada iş çıkışı kendime bir çikolata alıp tebrik ediyorum:-)
ebru 1 Mayıs 2009
#4
şükran günlüğü kişinin kendini daha cok sevmesi için de yardımcı olacaktır sanırım..
cok guzel bir fikir tşk paylaşımlarınız için..
melis 2 Temmuz 2009
#5
bu yazıyı okuyunca farkettimki senelerdir önce herşeyin olumsuzunu düşünüp o na karşı tedbir almaya çalışmaktan yapabildiklerimi tebrik etmek bir kenara farkına bile varmamışım umarım bende artık sizin yardımınızla olumlu düşünmeyi öğrenirim gül aker
gül aker 2 Temmuz 2009
#6
Hergün kendime ataletime genel yenik düşeceğimi bildiğim küçük işler veririm...Mesela "Hafta içi iş çıkışı evinize gidip güzel bir yemek yiyip,sonrasında kahvenizi de içmissiniz dir ama ne varsa o koltukta bir türlü kalkamazsınız:-) mesela meyve tabağı hazırlamak istersiniz ama o an düşününce vazgeçersiniz". İşte böyle durumlarda zorla kendimi kaldırıyor ve yapmam gerekeni yapıyorum.Neticesinde her seferinde kendimi kutluyorum. Yalnız bir zor tarafı var sonra da oturamıyorsunuz:-)
ESRA TUFAN KIZILELMA 16 Ekim 2009
#7
"Şükran Günlüğü" tutmaya yazınızı okuduğum bugünden itibaren başlıyorum. Yazınız için önce size , okuduğum için kendime teşekkür ediyor , şükranlarımı yolluyorum.
AYSABA 25 Mayıs 2011
#8
Sitenizi bugun buldum ve günlüğünüzdeki tüm yazıları okudum. Bu yazıdaki şükran günlüğü fikrini daha önce de duymuş ama harekete geçmemiştim. Yazıyı okur okumaz kendime bir blog açtım, size vesile olduğunuz için çok teşekkür ederim.

sukrangunlugu.blogspot.com
benden bizden 10 Şubat 2012

Yorum yazmak için lütfen üye girişi yapın.

Okuduğunuz yazıyı beğendiyseniz, uygulamaları da içeren üyelere özel yazıları okuyabilmek ve sitedeki güncellemelerden haberdar olmak için üye olabilirsiniz.