El frenini indirmeden gaza basmayın
İstediğiniz kadar pozitif düşünün, istediğiniz kadar olumlama cümlesi söyleyin; geçmişin acılarını, öfkelerini temizlemeden, engelleyen inançlarınızı ortadan kaldırmadan harekete geçemezsiniz. El freni indirilmemiş bir araç zor yol alır. Bu şekilde gaza bastığınızda, yol alsanız da normal kapasitenizin çok altında kalırsınız. 

Devamlı dikiz aynasına bakarak arabayı kullanmayın
Nereye odaklanırsanız oraya gidersiniz. Sürekli olarak geçmişi düşünüp geçmişten bahsettikçe; ileriye doğru yol almakta zorlanırsınız. Eskiden sizi terk edenler, attığınız yanlış adımlar eskide kaldı. Varmak istediğiniz yere odaklanın. Böylece daha emniyetli araba kullanırsınız.

Doğru yönde gittiğinizden emin olun
Kimseyi beğenmiyorsanız, insanlar sizi çıldırtıyorsa, terslik onlarda değil sizde de olabilir. İçinde bulunduğunuz durumu objektif olarak değerlendirdiğinizden emin olun ve şu fıkrayı hatırlayın: Temel bir gün otoyolda araba kullanıyormuş. Radyodan bir anons duyulmuş. "Dikkat, E-5 karayolunda ters yönde seyreden bir araç var." Temel bunu duyunca dikkatlice etrafına bakınmış ve şöyle demiş: "Ula pi tane olir mi, punların hepsi tersten celeyi!". Patronunuz, sevgiliniz, aileniz, çalışma arkadaşlarınız ve siz. Acaba kim "tersten celeyi?"

Hızınızı anlamak için arada göstergeye bakın
Etrafı boş bir yolda araba kullanıyorsanız, hızınız 250 bile olsa çok yavaş gidiyorsunuz gibi gelebilir. Gerçek hızınızı ve ne kadar yol kat ettiğinizi anlamak için göstergeye bakın. "Başaramıyorum, bende bir eksiklik var" diyenlerin büyük çoğunluğu aslında göstergeye bakmayı unuturlar. Aldıkları yolun ve saatte kaç km hızla gittiklerinin farkında değillerdir. Net hedeflerinizi göstergeniz olarak kullanın ve hızınızı ona göre ayarlayın. Etrafa ve başka arabalara bakıp çok yavaş gidiyorum demeyin. Ne zaman nereye varmak istediğinizi kendinize göre belirleyin.

Aynı yoldan giderek başka bir yere varmaya çalışmayın
Bir yolun çıkmadığını gördüyseniz, bu sefer belki çıkar diyerek ısrarla aynı yolu kullanmayın. Çıkmaz. Yoruldum diyenler genelde bu gruptandır. Aynı yolu deneyip başka bir yol denediklerini sanırlar, istedikleri yere varamadıklarında hem güçleri hem umutları azalır. Başka yerlere varmak için, başka yollar, hatta başka araçlar deneyin.

El frenini boşaltmak için uygulayabileceğiniz farklı alıştırmalar üyelere özel bölümünde: Bağışlama ile ilgili alıştırmalar, Öfkenizi uygun bir dille ifade edin

İlgili Yazılar

Yorumlar  

#1
maillerime bakmadan iki saniye önce araba kullanmak ile igili kardeşimle konuşuyorduk.Başlığı görünce şok oldum.Ama
yazdıklarınızın birçoğu bana o kadar uyuyor ki bize ışık olduğunuz için teşekkürler sevgiyle kalın.
Gökçe 21 Kasım 2010
#2
Harikasınız, Teşekkürler, süper bir paylaşım sevgiler benden Meral Horasanlı
meral horasanlı 21 Kasım 2010
#3
Tam da şu anlattığınız olayları yaşıyorum. Gerçekten ya arabayı kullanmayı bilmiyorum ya da kurallara uymuyorum. Belki de sizin dediğiniz gibi farklı yollarda ilerlediğimi sanıp sürekli aynı yolda istediğim yere varamıyorum. Yazınızda kendimi buldum. Şuan kendimi sorguluyorum...

Yazınız için teşekkürler.
ADA DUMAN 22 Kasım 2010
#4
cok hos bir yazı, bana kendim hakkımda daha once farketmedigim bir mesaj verdi sanki...tesekkurler Hakan bey:-)
aysegul 22 Kasım 2010
#5
çok güzel bi yazı teşekkür ederiz.
nuray 22 Kasım 2010
#6
çok güzel ya bugünlerde ehliyet almayı düşünüyordum yazınızı görünce şaşırmadım desem yalan olur,kutlarım.
ebru 23 Kasım 2010
#7
ben de bu konularda yeniyim, çok güzel bir benzetme olmuş, umarım en kısa zamanda ehliyetimi alırım:-))...sayenizde tabii ki...teşekkürler Hakan bey...
deniz 24 Kasım 2010
#8
Teşekkürler.Biraz önce bağışlama ile ilgili çalışma yaptım.Bunda ne kadar içten olduğumu sorguladım.Sonra mailinizi gördüm.üyeliğim çok kısa.Tesadüf olumlama cümlelerim de hep o anki ruh halime uygun çıkıyor.Sağlıcakla kalın Hakan Bey.İyi ki varsınız.
jale 24 Kasım 2010
#9
MERHABALAR.. bu hafta sonu direksiyon sınavım var:-)) söylediklerinizi sizinle beraber daha çok hatırlayacam ve uygulayacam:-))gerçekten yazının içeriği özellikle başta değindiğiniz(İstediğiniz kadar pozitif düşünün, istediğiniz kadar olumlama cümlesi söyleyin; geçmişin acılarını, öfkelerini temizlemeden, engelleyen inançlarınızı ortadan kaldırmadan harekete geçemezsiniz. El freni indirilmemiş bir araç zor yol alır. Bu şekilde gaza bastığınızda, yol alsanız da normal kapasitenizin çok altında kalırsınız.)bazen dedğiniz gibi olumlama cümleleri ile kendimi kandırdığımı düşünüyorum..el frenini indirmem gerektiğini biliyorum ancak uygulamada sorun var bu konuda ne yapabilirim..
MELEK 24 Kasım 2010
#10
Merhaba,el frenini indirmek veya eteğimizdeki taşları boşaltmak, gereksiz yüklerden kurtulmak aslında kendimize verebileceğimiz en büyük ödül bence. Ben dün akşam biraz kendi kendimle buluştum. Her duyguyu doyasıya yaşadım ve bana bu duyguları yaşatanlara teşekkür edip taşları boşalttım. Yani el frenini indirdim. Henüz yola çıkmadım ama beni geri geri götürecek olumsuzluklarla vedalaşmak da az şey olmasa gerek. Yolumu aydınlattığınız için teşekkürler Hakan Bey...IŞIĞINIZ DAİM OLSUN.
Gülsüm Tıknaz 24 Kasım 2010
#11
çok farklı bir yaklaşım...Tamda ihtiyacım olduğu anda buldum sitenizi...Okumaya devam edicem...Teşekkürler...
SELDA YILMAZ 29 Nisan 2011
#12
Çok teşekkürler çok güzel bir yazı.. tam da istediğim zamanda hep geçmişe baktığımı farkettim artık varmak istediğim yeri hedefliyorum teşekkürler
Jale 25 Mayıs 2011
#13
merhabalar, tam da ihtiyacım olduğu anda tesadüfen sitenizi buldum... Yeni hayatım da yol göstericim oldunuz. Yazdıklarınızla bana ışık oluyorsunuz. Herşey için teşekkürler. Eminim bir çok insanın hayatında ışıksınız, hep ışık kalmanız dileğiyle :-)
SURİYE 28 Temmuz 2011
#14
Bunu ilk kez okudum..muhteşem bir yazı olmuş..elinize sağlık
NİLÜFER SOYİÇ 15 Nisan 2013
#15
Ne kadar sade bir anlatım olmuş. Olanları değerlendirme anlamında çok faydalı bir yazı,tebrik ederim. Ve tabii teşekkürler.
ESRA HASBAL 18 Nisan 2013

Yorum yazmak için lütfen üye girişi yapın.

Okuduğunuz yazıyı beğendiyseniz, uygulamaları da içeren üyelere özel yazıları okuyabilmek ve sitedeki güncellemelerden haberdar olmak için üye olabilirsiniz.