Geçenlerde arkadaşım Merve'yi ziyarete gitmiştim. Biz sohbet ederken, 6 yaşındaki kızı da arkadaşıyla evin içinde koşturarak oyun oynuyordu. Zaman zaman da bağırıyorlar ve kapıları çarpıyorlardı.

Bir kapı 3. kez gürültüyle çarptığında arkadaşım sohbete ara verdi. Kalktı ve sakince kızının oynadığı odaya giti. Kapıyı araladı ve sakince "Sen böyle kapıları çarptığında, gürültü yaptığında ben sohbet edemiyorum, Hakan`ın anlattıklarını duyamıyorum" dedi. Geri geldi, sohbete kaldığımız yerden devam ettik. Bir daha hiç gürültü çıkmadı.

Azarlama yok, uyarı yok, talep yok! Sadece kendini ifade var...

Bana özellikle ilişki koçluğu için gelen kişilerle aşağıdakine benzer dialogları yaşıyoruz:

- Sevgilim beni arayıp, kısa konuşup telefonu hemen kapattığında rahatsız oluyorum. (Burayı sizi rahatsız eden herhangi bir durumla değiştirebilirsiniz)
- Peki siz bu rahatsızlığınızı dile getirdiniz mi?
- Hayır getirmedim.
- Peki o halde o bunu nereden bilecek?

Tüm ilişkilerimizde kendimizi ifade ettikçe, karşı tarafın ihtiyaçlarımızı daha kolay anlamasını da sağlamış oluyoruz. Böylece iletişim başlamış oluyor.

İlgili Yazılar

Yorumlar  

#1
Babasıyla yaşayan 7 yaşındaki kızımla haftasonu gezisindeydik. Yaklaşık 1 otobüs durağı mesafesini yürümek zorundaydık ve tüm gün ordan oraya koşturduğumuz, hoplayıp zıpladığımız için de çok yorgunduk. O mesafeyi yürürken dinlenme zamanımız da yoktu. Kızım sürekli "Off... Yoruldum... Çok yoruldum... Ayaklarım ağrıdı..." gibi serzenişlerde bulunuyordu. Bir kaç dakika sessiz kalıp ona bakıp gülümsedim. Serzenişleri bitmeyince durdum ve "Tatlım, bu mesafeyi yürümek zorunda mıyız? Kucağıma alamayacağım kadar büyüdüğünü biliyor musun? Söylenince yorgunluğun yada ayaklarının ağrısı geçiyor mu?" sorularını sordum. İlk iki soruya "Evet" son soruya "Hayır" yanıtını aldım. "O halde?" diyip gülümseyerek göz kırptım. "Yapacak bir şey yok, gidince otururuz." dedi ve keyifli sohbetimize devam ederek yolu tamamladık. Neyi niçin yaptıklarını anlamaya çalışır ve neden olmayacağını kendilerinin bulmasınaanlamasına yardım edersek daha az inatçı, daha uyumlu çocuklar yetiştireceğimize ve ebeveynler olarak bizim de daha huzurlu ve rahat olacağımıza inanıyorum.
Sevgiyle
Müge 18 Haziran 2011

Yorum yazmak için lütfen üye girişi yapın.

Okuduğunuz yazıyı beğendiyseniz, uygulamaları da içeren üyelere özel yazıları okuyabilmek ve sitedeki güncellemelerden haberdar olmak için üye olabilirsiniz.